Projekat enterijera stana

Pogledajmo 3 primera realizovanih projekata stambenih enterijera iz 2015. godine različitih kvadratura, od ateljea (32.15m2) do apartmana (146.00m2) i sa različitih gradskih lokacija, od Vračara do Kaluđerice, uz kratak opis idejnih rešenja.
Važno je naglasiti da su fotografije nakon izvedenih radova najbolji dokaz značaja kvalitetnog projekta enterijera stana, naravno uz uslov da ga se svi izvođači što je moguće više pridrzavaju.

 

Apartman

Riječka


Atelje diskretne kvadrature u srcu Vračara, u funkciji poslovnog apartmana.
Otvoreni prostor za predah u gradskoj vrevi, ali i moguća oaza za individualno stanovanje u sklopu novoizgradjene višespratnice.
Autorski pečat dat je kroz naglasak na elementima fiksnog mobilijara, kao što su 
konzolne police, TV set i šank.
Laminirano bojeno staklo korišćeno je kao zidna obloga, a led bela akrilna boja
pokriva većinu zidova i plafona čime se insistira na nenametljivosti.
Delimično spušteni plafon predstavlja linearni friz sa sufitnim akcentom, uz ugradne led panele kao univerzalno neutralno osvetljenje.
Dvostruki crni stakleni downlighter time dobija centralno mesto kao motiv nadgradne rasvete.
Konzolni TV set od mdf završno obradjen pu lakom u mat crnoj boji sa otvorenim i zatvorenim zonama.
Završna ploča i krila fioka od max compact panela fundermax, uz detalj black core.
Šank koji spaja kuhinju i boravak, od europanela potencirane debljine, obložen mdf pu belim mat lakom i završnom dvostrukom compact pločom.
Zatečeni parket klasičnog karaktera završno obradjen skadinavskim mat lakom na vodenoj bazi sa dobijenim neutralnim a neizbeljenim efektom.
Konzolne police na više pozicija predstavljaju centralni handmade motiv, sa krilima od ručnobojenog stakla u al ramovima plastificiranim u crnu boju.
Stakla predstavljaju jedinstven slikarski rad uz postupak izrade crkvenih vitraža.

projekat enterijera stana

 

Apartman

Kaluđerica

Tretirani objekat porodične kuće nalazi se daleko van urbane matrice, na samom obodu grada.
Neočekivano za okruženje, apartman u prizemlju osmišljen je kao enterijer po svim uobičajenim standardima univerzalnog urbanog karaktera.
Osnovnu nit prostoru daju dominantne furnirane obloge zidova.
Otvoreni centralni prostor čine, standardno, objedinjeni dnevni boravak, trpezarija i kuhinja. Sve ih povezuje, kao čvorište, kamin sa ugaonim ložistem, i obostrano prošupljenim spremištima za drva, i visenamenskim furniranim policama. Ceo kaminski sklop je obložen grafitnosivim granitnim pločama koje se delimično prelivaju na pod. Kompletni podovi inače predstavljaju zonu grejanja, tako da je prostor rasterećen potrebe za drugim grejnim telima.
Spušteni plafoni svojom geometrijom predstavljaju okvir za akcentovanu ugradnu i nadgradnu led rasvetu, a u funkciji su i skrivanja čeličnih profila koji su omogućili maksimalno povećanje prostora izostavljanjem pregradnih zidova.
Korišćena gama boja je svedena, pored bele i crne korišćeni su sivi tonovi, jer furnirane zidne obloge daju dovoljno toplih nijansi.
Kao kontrast, postavljene su bele konzolne police od tankih compact panela oštrih ortogonalnih oblika.
Kuhinja je izvedena u kombinaciji boja i materijala koja prati osnovnu koloritnu postavku, uz bojeno staklo izmedju elemenata.
Kupatilo predstavlja hedonistički pristup dajući primat u stakleni mozaik obloženoj tuškabini za dve osobe, sa naglašenim unutrašnjim nišama i prostorom za relax.

projekat enterijera

 

Apartman

Profesorska Kolonija

Apartman se nalazi u centru grada, u tipičnoj beogradskoj stambenoj zgradi gradjenoj 40tih godina dvadesetog veka, i predstavlja salonski tip stana, sa svim svojim prednostima, od komotnog ulaznog antrea, do zavidnog broja terasa (čak 5, uz terasu iz kupatila).
Zavidna spratna visina omogućila je razvijenu ravan spustenih plafona uz bogatopozicioniranu ugradnu rasvetu.
Ugaoni kamin predstavlja sponu izmedju dve zone dnevnog boravka a transparentni stakleni klizni paneli pružaju mogućnost kontinualnog otvorenog prostora celokupne dnevne zone stana (linearni niz od dvostrukog dnevnog boravka preko trpezarije sa ostakljenim plafonom do kuhinje sa ostrvom).
Važan segment u udobnosti života koji ovaj apartman pruža je, pored potpuno odvojenog noćnog dela stana, i postojanje svih potrebnih prostorija koje ponekad moramo spajati u jedinstvene celine, poput razdvojenog toaleta za goste, vešernice, garderobe, američkog plakara…
Osvetljenje, kroz led rgb rasvetna tela predstavlja takodje važan aspekt u sagledavanju funkcionalnog rasporeda, ono potencira zadati prostorni sadržaj.
Koloritna šema nema naglašeniju ulogu osim u slučaju toaleta za goste gde je crna boja plafona u funkciji pojačanja utiska atraktivne zidne keramike. U glavnom kupatilu, pak, blago zakoseni zidovi pod mozaikom imaju slicnu ulogu, kod tuš kabine zavidnog prostornog obima.
Upotreba stakla kao vaznog materijala u elementima fiksnog mobilijara uz neke druge materijale korišćene u detalju (inox, mermer) daju karakter ovom enterijeru.
Tako je stan zahvaljujuci njima dobio odredjeni izraz i pre finalnog formiranja zavrsne opreme, a korisnik traženo usmerenje koje ga ne obavezuje, ali je dovoljno za trag koji moze da prati.

projekat apartmana