Vrednost i / ili cena enterijera

Nekoliko stvari treba razjasniti pre nego što se upustimo u avanturu projektovanja i izvodjenja enterijera

 

Prevelika očekivanja

Internet nam pruža obilje informacija i vizuelnih atrakcija o svemu, pa i o enterijerima.
Ali bićemo na krivom tragu ukoliko automatski pretpostavimo da će naš enterijer posle adaptacije izgledati glamurozno kao fotografije koje su nas fascinirale. Zapravo, trebalo bi da zadržimo istu količinu skepse koju imamo kada su, u pitanju npr. Tv reklame.
Naime, koliko god da se trudite, neće sve ispasti baš perfektno. Savršenstva u realnom svetu nema, za razliku od savršenog osmeha uz malu pomoć foto-šopa. Važno je da novi enterijer bude skrojen po vašoj meri, a glamur ostavimo majstorima za naslovne strane.

Preporuke i reference

Kao i u svakom poslu, uspeh ne zavisi isključivo od vas, već i od tima ljudi koje birate da ga obavi. A ko su oni koji vam se nude? Da li ste proverili nešto od toga što vam je rečeno, ili vam je dovoljna usmena preporuka?
Da li znate šta su prethodno radili, postoji li spisak referenci enterijera koje su izveli, da li je moguće obići neki enterijer na kome upravo rade?
A možda vam je dovoljno što ste zadovoljni ponudjenom cenom… u tom slučaju držimo vam palčeve.

 

vrednost enterijera, cena enterijera

 

Poverenje ključna reč

Arhitekta-enterijerista, slično lekaru ili advokatu, ima odredjenu obavezu diskrecije kada je reč o klijentu. On učestvuje u stvaranju ličnog, privatnog prostora. Tokom procesa pretvaranja početne ideje u novo, realno okruženje po meri i zahtevima klijenta, doći će do razmene mnogih informacija.
Zato je poverenje u tom odnosu neophodno. Nedostatak poverenja otvara siguran put u neuspeh čitavog projekta.

Faktori uticaja

Uspešnost samog uredjenja enterijera deo je pojednostavljene jednačine sa sledećim faktorima: cena, vreme, kvalitet.
Formula uspeha je naći koji vam je od ta tri elementa prioritetan, teško da će sva tri biti idealno uklopljena, koliko god se trudili. Oni, jednostavno, funkcionišu po principu spojenih sudova, zato obratite pažnju:

  • Ako vam je važno brzo i efikasno izvodjenje, pored toga što morate da donosite brojne odluke u hodu, da li je realno očekivati perfekcionizam u svakom detalju?
  • Ako insistirate na najnižoj mogućoj finansijskoj ponudi, hoće li ona zaista sadržati najkvalitetniji rad u najkraćem roku?
  • Ako, konačno, očekujete da se svakom detalju posveti maksimalna pažnja, koliko ima smisla potenciranje kratkog roka, ili najniže cene koju tržište može da ponudi?

Naravno, sva ova tri aspekta koji se prepliću, moraju uvek ostati u razumnim-profesionalnim granicama, tj. U okviru normi koje struka propisuje.

 

I konačno, koja je cena i/ili vrednost novonastalog enterijera?

Bazične, tržišno opravdane cene nudi mnoštvo sajtova.
Prava i realna cena  projekta enterijera  ( idejnog, glavnog…) kao i izvodjenja (adaptacije, rekonstrukcije…) može se sagledati tek posle obilaska konkretnog mesta, i razgovora o zahtevima klijenta. Ukoliko su oni koncizni, i sama realizacija istih, neće nas demantovati u početnim procenama.
Najvažnije od svega, ako se svi učesnici budu profesionalno odnosili prema svojim obavezama, novonastala vrednost enterijera  svakako mora biti neuporedivo veća od uloženog truda i novca, uz zadovoljstvo koje nosi povećanje kvaliteta životnog prostora.